דף הבית » בלוג » כאבים לאחר פציעה בשירות מילואים

כאבים לאחר פציעה בשירות מילואים

פציעה בצבא.jpg
תוכן עניינים
שתף:
פציעה בצבא.jpg

פציעות במילואים – מבוא וסקירה כללית

פציעות במהלך שירות מילואים הפכו לנושא בעל חשיבות לאומית מיוחדת בתקופה האחרונה, עם הגיוס הנרחב של אלפי מילואימניקים מאז אוקטובר 2023. על פי נתוני משרד הביטחון, למעלה מ-20,000 חיילי מילואים סובלים מדי שנה מפציעות שונות במהלך שירותם, כאשר כשליש מהם מתמודדים עם כאבים כרוניים משמעותיים גם לאחר השחרור. הפציעות במילואים מציבות אתגר ייחודי – הן מתרחשות אצל אנשים שבשגרה מנהלים חיים אזרחיים מלאים, ולפתע נדרשים להתמודד עם מגבלות גופניות המשפיעות על תפקודם בכל תחומי החיים. ההתמודדות עם כאבים אלה מורכבת במיוחד בשל הפער בין המערכת הצבאית לאזרחית, הבירוקרטיה הכרוכה בהכרה בפציעה, והצורך בטיפול מתמשך שלעתים אינו זמין באופן מיידי. הבנת הזכויות, אפשרויות הטיפול והדרכים האפקטיביות להתמודדות עם כאבים לאחר פציעה במילואים היא קריטית עבור המתמודדים עצמם, משפחותיהם, והמערכת הרפואית המטפלת בהם.

סוגי פציעות נפוצות במהלך שירות מילואים

שירות המילואים מציב את הלוחמים בסיטואציות פיזיות מאתגרות, החל מנשיאת ציוד כבד ועד לפעילות מבצעית אינטנסיבית. פציעות במהלך שירות המילואים מגוונות באופיין וחומרתן, כאשר חלקן נובעות מאירועים חד-פעמיים וחלקן מהצטברות עומס לאורך זמן. הבנת הפציעות הנפוצות ומנגנון היווצרותן חיונית הן למניעה והן לטיפול נכון לאחר התרחשותן.

  • פציעות גב – נגרמות בעיקר מנשיאת ציוד כבד, תנועות סיבוביות פתאומיות או עמידה ממושכת. כאבים אלה מתאפיינים בהקרנה לרגליים, הגבלת תנועה ותחושת נוקשות, ועלולים להוביל לפגיעות בדיסקים או דלקות בחוליות.
  • פציעות ברכיים – נובעות מהליכה ממושכת בשטח הררי, ריצות עם ציוד או קפיצות בזמן אימונים. הכאב מתבטא בנפיחות, חוסר יציבות ו”נעילה” של המפרק, וכולל פגיעות במניסקוס, ברצועות הצולבות או בסחוס.
  • פציעות כתפיים – קשורות לרוב לתנועות חוזרות כמו זריקת רימונים, טיפוס או נשיאת נשק כבד לאורך זמן. מתאפיינות בכאב חד בתנועה ומוגבלות טווח תנועה, ומשקפות קרעים ברצועות, דלקות בגידים או פגיעה ברוטטור קאף.
  • פציעות קרסוליים – תוצאה של נקעים או נפילות בשטח לא יציב, הליכה ממושכת או נחיתה לא נכונה. הכאבים מלווים בנפיחות, חוסר יכולת לדרוך ושינוי בצבע האזור, ומעידים על מתיחה או קרע ברצועות.
  • פציעות שורש כף היד – נגרמות מנפילה על כף היד, נשיאת משקל כבד או תנועות חוזרות. מאופיינות בכאב חד בעת הפעלת לחץ, הגבלת תנועה וחולשה ביד, ומשקפות שברים זעירים, דלקות גידים או תסמונת תעלת שורש כף היד.
  • פציעות ראש וצוואר – נגרמות מחבטות, זעזועים או עומס מתמשך על הצוואר. הכאבים עשויים להתבטא בכאבי ראש, סחרחורות, הגבלת תנועה בצוואר וקשיי ריכוז, ועלולים להעיד על זעזוע מוח, פגיעה בחוליות הצוואר או דלקות שרירים.

זכויות רפואיות למילואימניקים לאחר פציעה

חיילי מילואים שנפצעו במהלך שירותם זכאים למגוון זכויות רפואיות וסיוע כלכלי מהמדינה. ההכרה בפציעה בצבא כ”פגיעה בעת מילואים” היא צעד קריטי בתהליך מימוש הזכויות. כאשר חייל מילואים נפצע, עליו לדווח מיידית למפקד הישיר ולוודא תיעוד האירוע בדו”ח מבצעי או רפואי. בהמשך, יש להגיש תביעה לקצין התגמולים במשרד הביטחון באמצעות טופס תביעה להכרה בנכות (טופס 270), בצירוף מסמכים רפואיים המעידים על הפציעה. לאחר ההכרה בפציעה, המילואימניק זכאי לקבל טיפול רפואי מלא במסגרת קופות החולים וגם בשירותי הרפואה הצבאיים, כולל טיפולי פיזיותרפיה, טיפולים אלטרנטיביים, תרופות, ואף ציוד רפואי נלווה. כמו כן, הנפגע זכאי להחזרי נסיעות לטיפולים, דמי מחלה מהמעסיק (כאשר המוסד לביטוח לאומי מפצה את המעסיק), ובמקרים של נכות קבועה – לתגמולים חודשיים בהתאם לדרגת הנכות שנקבעה. חשוב לדעת שלמילואימניקים קיימת גם אפשרות לקבל ליווי מארגוני סיוע כמו “נט”ל” או ארגון נכי צה”ל, שיכולים לסייע בהתמצאות בבירוקרטיה המורכבת. היכרות עם הזכויות ומימושן בזמן יכולה להקל משמעותית על תהליך ההחלמה והשיקום, ולהבטיח שהנפגע יקבל את מלוא הטיפול והסיוע שמגיע לו בחוק.

גישות טיפוליות להקלה על כאבים לאחר פציעת מילואים

התמודדות עם כאבים לאחר פציעה בשירות מילואים מחייבת גישה רב-מערכתית ומותאמת אישית. ישנן מגוון שיטות טיפול שהוכחו כיעילות בהפחתת כאבים ושיפור התפקוד היומיומי. הטיפול המוקדם הוא קריטי – ככל שמתחילים טיפול מהר יותר, כך עולים הסיכויים להחלמה מלאה ולמניעת התפתחות כאב כרוני. בעוד שחלק מהפציעות דורשות התערבות רפואית אינטנסיבית, אחרות מגיבות היטב לשילוב של טיפולים שונים, קונבנציונליים ומשלימים כאחד.

  1. אבחון מקצועי – הצעד הראשון והחיוני בתהליך הטיפול הוא אבחון מדויק על ידי רופא מומחה, עדיף בתחום האורתופדיה או רפואת הספורט, המכיר את המאפיינים הייחודיים של פציעות צבאיות.
  2. טיפול תרופתי – כולל נוגדי דלקת שאינם סטרואידים (NSAIDs), משככי כאבים, משחות מקומיות ובמקרים מסוימים תרופות לטיפול בכאב נוירופתי. יש להיצמד להנחיות הרופא ולהיות מודעים לתופעות לוואי אפשריות.
  3. פיזיותרפיה – אחד הטיפולים היעילים ביותר לשיקום ולהפחתת כאבים, הכולל תרגילי חיזוק, גמישות, שיווי משקל ותוכנית שיקום הדרגתית המותאמת לסוג הפציעה ולחומרתה.
  4. טיפולים משלימים – דיקור סיני, עיסוי רפואי, הידרותרפיה וטיפול בגלי הלם מציעים אלטרנטיבות יעילות שיכולות לסייע בהפחתת כאבים, במיוחד כאשר הם משולבים עם טיפולים קונבנציונליים.
  5. התערבויות פסיכולוגיות – טכניקות כמו ביופידבק, הרפיה, מדיטציה ו-CBT (טיפול קוגניטיבי-התנהגותי) מסייעות בהתמודדות עם הכאב ומשפרות את התפקוד הכללי גם כאשר הכאב נמשך.

התמודדות נפשית עם כאב כרוני בעקבות פציעת מילואים

התמודדות עם כאב כרוני לאחר פציעה במילואים מהווה אתגר נפשי משמעותי, לא פחות מהאתגר הפיזי. הכאב המתמשך עלול להשפיע באופן ניכר על מצב הרוח, לגרום לתחושות תסכול, חרדה ואף דיכאון. מחקרים מראים כי כ-30% מהסובלים מכאב כרוני מפתחים גם סימפטומים של דיכאון, וחיילי מילואים שנפצעו נמצאים בסיכון מוגבר. במישור החברתי והמשפחתי, הכאב עלול להוביל לנסיגה מפעילויות חברתיות, לפגוע ביחסים בין-אישיים ולגרום לתחושת בדידות. טכניקות פסיכולוגיות כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוכחו כיעילות במיוחד, שכן הן מסייעות בשינוי דפוסי חשיבה שליליים ביחס לכאב ומלמדות אסטרטגיות התמודדות יעילות. בנוסף, תרגול מיינדפולנס ומדיטציה יכולים להפחית את תחושת הכאב באמצעות שיפור המודעות הגופנית והפחתת מתח. ראוי לציין את הקשר המורכב בין כאב כרוני לבין PTSD – שני מצבים שעלולים להופיע יחד אצל מילואימניקים שנפצעו בנסיבות טראומטיות. קבוצות תמיכה ייעודיות למילואימניקים פצועים מספקות מרחב בטוח לשיתוף חוויות ורגשות, ומוכיחות כי אינכם לבד בהתמודדות. פנייה לעזרה מקצועית, אם זה פסיכולוג, עובד סוציאלי או פסיכיאטר המתמחים בטיפול בכאב ובטראומה, היא צעד חיוני ומומלץ בדרך להחלמה נפשית ולשיפור איכות החיים למרות הכאב.

מניעה ושיקום – חזרה לתפקוד מיטבי לאחר פציעה

תהליך השיקום לאחר פציעה במילואים חיוני להחלמה מלאה ולמניעת נזקים עתידיים. שיקום נכון מתחיל כבר בשלב הראשוני של הפציעה, וכולל התערבות רפואית מתאימה ותוכנית טיפולים מותאמת אישית. ככל שמתחילים בתהליך השיקום מוקדם יותר, כך גדלים הסיכויים להחלמה מיטבית ולהפחתת כאבים כרוניים. מומחי שיקום ממליצים על גישה הוליסטית הכוללת חיזוק שרירים, שיפור טווחי תנועה, ואימון יציבה נכונה. חשוב להקפיד על שילוב נכון בין מנוחה לפעילות, ולהימנע מחזרה מהירה מדי לפעילות גופנית מאומצת. בישראל קיימים מרכזי שיקום ייעודיים לחיילים ומילואימניקים, כגון המרכז לשיקום האורתופדי בתל השומר ומרכזי השיקום של חיל הרפואה, המספקים מעטפת טיפולית מקיפה. לאורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, הימנעות מעישון ומאלכוהול, ושינה איכותית, יש תפקיד משמעותי בתהליך ההחלמה והמניעה. במקרים של פציעות חוזרות, חשוב לשקול התאמות בתפקיד הצבאי או אף שינוי פרופיל רפואי למניעת החמרה במצב. קיימות גם קבוצות תמיכה וליווי שיקומי המסייעות בחזרה הדרגתית לשגרה ולתפקוד מלא בחיים האזרחיים.

סיכום – להמשיך קדימה למרות הכאב

ההתמודדות עם כאבים לאחר פציעה בשירות מילואים היא אתגר מורכב, אך בהחלט אפשרי לנהל אותו ביעילות. חשוב לזכור כי אינכם לבד במסע זה – מערכת תמיכה רחבה קיימת עבורכם, הכוללת צוותים רפואיים, מומחי שיקום, תמיכה משפטית למיצוי זכויות ורשתות תמיכה חברתיות. מימוש הזכויות הרפואיות המגיעות לכם עשוי לשנות משמעותית את איכות הטיפול והשיקום. שילוב של טיפולים קונבנציונליים לצד גישות משלימות, יחד עם התמודדות נפשית מתאימה, יכול להוביל לשיפור משמעותי באיכות החיים. זכרו שהחלמה היא תהליך הדורש סבלנות, והתקדמות גם אם איטית – היא עדיין התקדמות. רבים ממילואימניקים שנפצעו הצליחו לחזור לתפקוד מלא או משמעותי ולבנות חיים מספקים למרות המגבלות. אם אתם מתמודדים עם כאבים לאחר פציעה, אל תהססו לפנות לעו״ד צבאי, או להתייעץ עם ארגוני סיוע כמו “נט”ל” או עמותת חבר”ה למען חיילי מילואים. ההתמודדות עם הכאב היא מסע, אך עם הכלים והתמיכה הנכונים, אפשר בהחלט להמשיך קדימה ולחיות חיים מלאים ומשמעותיים.

אודות כותב המאמר:
ד"ר חיים אדהאן

מייסד השירות לשיקום כאב הגדול בישראל, מומחה בעל שם עולמי בטיפול במצבי כאב מורכבים, מזמין אותך להפסיק לסבול, ולהתחיל לחיות!
אנחנו כאן להקשיב לך ולפתור את בעית הכאב שלך בשיטות המתקדמות המותאמות במיוחד להיסטוריה הרפואית שלך

לתיאום פגישת ייעוץ
עם ד"ר חיים אדהאן
תוכן עניינים

מרכז מידע

קביעת תור

לקביעת תור או ליצירת קשר, השאירו פרטים ויועץ/ת מהמרפאה יחזור אליכם בהקדם