האמריקאית לרפואת כאב: מלח נתרן מסייע לשיכוך כאבים בקרב חולי פיברומיאלגיה
כך עולה מממצאים ראשוניים, שהתפרסמו בכינוס השנתי של האקדמיה האמריקאית לרפואת כאב. בעקבות הגילוי: התרופה עוברת להערכות קליניות
פרסום חדש, במסגרת הכינוס השנתי ה-26 של האקדמיה האמריקאית לרפואת כאב (AAPM), מגלה כי מלח נתרן (Sodium oxybate) מסייע באופן מובהק לשיכוך כאבים ותורם לשיפור בתפקודיות בקרב החולים בפיברומיאלגיה.
“מלח נתרן נבחן בימים אלו על ידי רשות המזון והתרופות האמריקאית (FDA) לטיפול בפיברומיאלגיה”, אומר ד”ר רוברט מ. בנט מאוניברסיטת אורוגון.
גישות טיפול חדשניות
ופורצות דרך!
מוזמנים לפנות אלינו עבור ייעוץ, שאלה וקביעת תור במרכז לטיפול מתקדם בכאב
“לדעתי מדובר בתרופה מבטיחה ביותר ולאלו שהיא מתאימה- היא מאוד עוזרת” אומר הרופא.
התרופה הניסיונית נמצאת כבר בשלבים מתקדמים של הערכות קליניות, וקבוצה של 573 משתתפים כבר זכו להשתמש בה.
במסגרת הניסוי חולי הפיברומיאלגיה טופלו במלח נתרן למשך 14 שבועות. תוצאות ראשוניות מראות כי החולים דיווחו על הקלה בכאב המוערכת ב-30% – בהשוואה למשתתפי קבוצת הביקורת שקיבלו פלצבו (תרופת דמה).
במסגרת המחקר בחנו החוקרים גם השפעה של מתן מינונים שונים של התרופה, ומעל למחצית מאלו שקיבלו את המינון הגבוה הפגינו שיפור בתפקוד בכ-30%, ומחצית מאלו שקיבלו את המינון הנמוך הציגו שיפור דומה בתפקודיות.
כמו כן, קרוב ל-40% מקרב מקבלי המינון הגבוה דיווחו על שיפור גבוה עד גבוה מאוד בתחושה- זאת בהשוואה לקבוצת הביקורת.
תופעות הלוואי הנפוצות שדווחו היו: בחילות, סחרחורות, הקאות, חרדה, ישנוניות, תשישות, התכווצות שרירים, נדודי שינה ובצקות.
דרכי טיפול נוספות
מכיוון שאין עבור פיברומיאלגיה תרופה אחת בלבד אשר פותרת את המצב, ישנם מספר שיטות וטיפולים אשר אנו במרכז לטיפול מתקדם בכאב מציעים. הנה כמה מהם:
- תוכניות תנועה ופעילות גופנית – יש נטייה להימנע מפעילות כאשר כואב, אך דווקא בפיברומיאלגיה תנועה והפעלת הגוף הכרחית להחלמה. לא מדובר בהכרח בטיפוס הרים, אלא פעילות קלה יחסית אשר מתאימה למטופל, מהליכה, מתיחות ועוד. אצל כ- 50 אחוז מהמטופלים נראה שיפור בכאב עקב פעילות. בניית תוכנית מתאימה למטופל והתקדמות בקצב אישי.
- טיפול מודעות וביטוי רגשי- EAET – פיברומאלגיה אינה הפרעה נפשית, אך טיפול נפשי יכול לסייע פעמים רבות בהתמודדות עם המצב. לעיתים רבות ביעילות רבה יותר ועם פחות תופעות לוואי מאשר תרופות במרשם ומשככי כאבים. גישת ה- EAET- עוזרת למטופלים להביע רגשות וחוויות ולעבד אותם בצורה שתסייע להם. הטיפול מבוסס על היסוד שהגוף והנפש גרים באותה הכתובת… לעיתים הגוף מבטא מה שהתודעה מדחיקה.
- טיפול קונגטיבי התנהוגתי – ההתמודדות עם פיברומיאלגיה יוצרת קושי רגשי רב, תחושה של חוסר אונים ומתח – שמוגברים באופן משמעותי אם קיימים קשיים באבחון המחלה וכאשר הסביבה מגיבה בחשד או בחוסר סבלנות. בנוסף, ככל שרמת המתח בגוף עולה, הסימפטומים של הסינדרום הופכים חמורים יותר; על כן יש צורך בלמידת טכניקות הרפיה (מדיטציה, יוגה, דמיון מודרך) ובפיתוח מודעות ותמיכה רגשית, שמסייעות לחולה להתמודד עם הקושי.
- Myofascial Release Therapy – טכניקה שפותחה ע"י פיזיותרפיסט, הפעלת לחץ מסוים ועיסוי על נקודות המשפיעות על רקמות המחוברת למערכת העצבים המרכזית.