אולטרא-סאונד יעיל לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית
שימוש חדשני בגל אולטרא-סאונד אקוסטי שטוח בעוצמה ובתדירות נמוכים (LILF/SAWU) יכול לחסוך ניתוח של תסמונת מנהרת קרפל- CTS.
תסמונת התעלה הקרפלית (CTS) ובעיות של שרירי הגפיים העליונים הינם מקור להפרעות כאב ורגישות המשפיעים על חיי היומיום של אנשים רבים, והיא נפוצה אצל כ-1% מכלל האוכלוסייה. דבר זה גורם לעומס כלכלי הנובע מטיפולים רפואיים והיעדרויות מהעבודה. טיפול בתצורות מתונות של CTS ללא ניתוח אלא ע”י פעילות ושינוי סביבת עבודה, ריפוי בעיסוק, בדיקות אולטרא-סאונד ומכשירים אורטופדיים.
כאשר מתפתחת תסמונת התעלה הקרפלית CTS, , ניתן לנתח את המקום על מנת להפחית את הלחץ, אך אפשרות טיפול זו יקרה. ממאמרים שהתפרסמו במגזינים רפואיים נחשבים ניתן להסיק כי טיפול ניתוחי ב-CTS מרגיע את התסמונת ויש להם תוצאות טובות יותר מאשר מקיבוע האיבר הפגוע.
אולטרא-סאונד הינו טיפול יעיל לתסמונת התעלה הקרפלית-(CTS) ויש אין-ספור מחקרים המראים את יכולתו להאיץ את התחדשות העצבים והתפקוד. עשרות מחקרים בתחום זה סיפקו הוכחות חד-משמעותיות ליעילות ריפוי העצמות והגידים באמצעות האולטרא-סאונד, ובעיקר LILF/SAWU.
טיפול חדשני וייחודי לתסמונת התעלה הקרפלית
פיתוח של מכשיר אולטרא-סאונד בטכנולוגיה של גל אקוסטי שטוח בעוצמה ותדירות נמוכים (LILFU/SAW) מאפשרת לבצע את הטיפול בבית, כך שישלימו את ההתערבות האורטופדית. התכונות הפיזיות הייחודיות של גל אקוסטי שטוח מאפשרות שידור יוצא דופן ביעילותו של גלים אקוסטיים אליפסיים מעבר למשטחים וכתוצאה מכך, עטיפת משטח היעד בגלים אקוסטיים.
כאשר הטיפול באולטרא-סאונד הוא תלוי מטפל, יש מגבלה במחקר של עקומת המינון והתגובה, משום שהחשיפה לאולטרא-סאונד מוגבלת ליחידות טיפול קצרות במשך השבוע, כאשר על המטופל להגיע לקליניקה לקבלת טיפול. ההתערבות האורטופדית שלנו תאפשר למטופל לקבל טיפול יומיומי של 3-6 שעות, בביתו.
אנו מציעים שילוב בין טכנולוגית אולטרא-סאונד LILF/SAWU למכשיר אורטופדי כדי ליצור טיפול מקורי ב-CTS ע”י קיבוע גמיש; ובשל כך, יש סיכוי להפחית את הצורך בטיפול ניתוחי.
מה זאת למעשה תסמונת התעלה הקרפלית?
תסמונת התעלה הקרפלית (CTS) הינה תסמונת של לחץ על העצב המדיאני באזור שורש כף היד. העצב המדיאני הוא אחד משלושת העצבים העיקריים של היד ותפקידו להביא תחושה מהאגודל והאצבעות הסמוכות לו, וכן, להפעיל את השרירים המניעים את האגודל לתנועות מסויימות.
הגורמים העיקריים להיווצרות התסמונת הם:
- מבנה גנטי – סיכוי של אדם בעל מבנה אנטומי צר של התעלה לפתח CTS הוא גבוה יותר.
- טראומה שנגרמה באזור שורש כף היד (שברים, נקעים וכד')
- עבודה או מאמץ פיזי ממושך, התופעה יכולה להחשב כמחלת העבודה, אם העבודה כרוכה בהפעלת עומס רב ומתמשך על איזור שורש כף היד. גם ישיבה ממושכת מול המחשב והקלקה חוזרת על העכבר יכולה לגרום לכך.
- תופעות שגורמות לבצקות כמו הריון או תת פעילות של בלוטת התריס וסוכרת (גורמת לפגיעה עצבית) גם נחשבות לגורמי CTS.
- תסמונת התעלה הקרפלית נפוצה יותר בקרב נשים וביד הדומיננטית, אך במקרים רבים תסמונת התעלה הקרפלית מופיעה בשתי הידיים.
אבחון תסמונת התעלה הקרפלית
אבחון נכון של תסמונת התעלה הקרפלית הוא בסיס להתאמת טיפול יעיל. מכיוון שישנן פתולוגיות נוירולוגיות אחרות העשויות לגרום לסימפטומים דומים לאלה של תסמונת התעלה הקרפלית חשוב לוודא כי לא מדובר בפתולוגיה עצבית אחרת. סימפטום זה הוא עומס שנוצר על העצב המדיאני בשורש כף היד.
במהלך הבדיקה בוחן הרופא את התחושות באצבעות ואת חוזק השרירים בידיים. אצל מטופלים רבים – כיפוף מפרק כף היד, יישורו, הרמתו מעל הראש או הפעלה של לחץ קל עשויים לעורר את התסמינים. בין השאר מקובלים 'מבחן טינל' (Tinel) שכולל הקשה באזור התעלה הקרפלית לבדיקת הופעת תסמינים ו'מבחן פאלן' (Phalen) לכיפוף שתי כפות הידיים זו נגד זו למשך חצי דקה עד דקה תוך בדיקת הופעת תסמינים האופייניים לתסמונת.
בנוסף לטיפול בגלי אולטרא סאונד או להליך ניתוחי, יש מספר אפשרויות שמרניות לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית:
לבישת סד על כף היד – נהוג לשים אותו בלילה על מנת להשאיר את היד ישרה ולהפחית את הלחץ על העצב בזמן שישנים, אבל אפשר גם במשך היום כדי לאפשר לאזור שורש כף היד לנוח.
כרית חמה – הגוף שלנו מתכווץ בקור. הנחת כרית חמה על האזור תאפשר טמפרטורה חמימה והרפיה מסוימת שתגרום להקלה.
תרופות – מדובר בעיקר בתרופות אנטי דלקתיות.
פיזיותרפיה – תרגול שיכול לעזור במתיחת השריר באזור השורש ולהקל בעיקר על הסימפטומים, אך לא תמיד פותר את הבעיה.