נוגדי דיכאון נמכרים היום ברחבי כל העולם. במאמר הבא נבחן את הסוגים השונים של כדורים נוגדי דיכאון, הכוללים בין היתר נוגדי דיכאון טריציקליים, ואת השפעתם על טיפול בכאב ודיכאון.

נוגדי דיכאון טריציקליים
.
נוגדי דיכאון מהסוג הישן נרשמות בעיקר כטיפול לדיכאון וחרדות, ולעיתים לטיפול בכאב ממקור נוירולוגי. הן אינן רשומות כהתוויה לטיפול בכאב, אולם נרשמות כקו ראשון לטיפול בכאב ע"י מספר רופאים.
נראה כי הם משפיעות על כימיקלים שונים במוח כמו סרוטונין אשר יכולים להשפיע על כאב נוירופתי.
דירוג יעילותן של תרופות לטיפול בכאב נעשה על פי רוב לפי מדד הקרוי NNT) Number Needed to Treat), כשהכוונה היא בכמה חולים אמורים לטפל כדי להשיג הפחתה של 50% בתחושת הכאב.
נוגדי טיפול טריציקליים מוגדרים כבעלי NNT נמוך יחסית לטיפולים התרופתיים לכאב נוירופטי עם ערך של 3.1 יחידות לכאב נוירופטי היקפי ו-4 יחידות לכאב נוירופטי מרכזי (ככל שהמדד גבוה יותר, כך הוא מצביע על יעילות נמוכה יותר.)
דוגמאות: אלטרול, אלטרולט, טריפטל, נורטילין.
נוגדי דיכאון ממשפחת SNRI
התרופות נגד דיכאון וחרדה ממשפחת SRNI משמשות בעיקר לטיפול בדיכאון וחרדה. התרופות משפיעות על עיכוב בספיגה של שני כימיקלים מוחיים – סרוטונין ונוראפינפרין (הידוע גם בשם 'נוראדרנלין'), שיש להם השפעה על מצב הרוח, וכך למעשה מעלות את ריכוזם של כימיקלים אלו במוח. לכן גם ניתנים לעיתים כשימוש עבור טיפול בכאב.
התרופה עם החומר הפעיל דולוקסטין (Duloxetine) משווקת בישראל בשם סימבלטה.
בשנת 2009 התריע מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה-FDA) כי התרופה המכילה את החומר הפעיל דולוקסטין עלולה לגרום לתסמינים חמורים בעת הפסקת השימוש – לרבות שינויים חדים במצב הרוח ותופעות פיזיות, נוירולוגיות ונפשיות שעלולות להיות מסכנות חיים, ודורשות מעקב רפואי צמוד. בנוסף המליץ מינהל התרופות האמריקאי להתריע מפני עלייה בסיכון לנטיות אובדניות בקרב המשתמשים בתרופה.
סימבלטה מאושרת ע"י ה- FDA עבור שימוש ל FMS ונוירופתיה סוכרתית בלבד. במקרה הטוב היא תעזור ל- 1 מתוך 5 מטופלים, אבל תייצר תופעות גמילה חמורות עבור כ-70 אחוז. עם תוצאות כאלו, רבים מאמינים כי לסימבלטה אין מקום בטיפול בכאב.
נוגדי דיכאון ממשפחת SSRI
תרופות כגון סרקוסט ופארקסט, הניתנות לרוב בטיפול בדיכאון וחרדות. לא נמצא קשר ישיר לטיפול בכאב נוירופתי, ולרוב אינן נרשמות למטרה זו.